Történetünk


Az Original REX KETCHUP története

Nagyapám öccse Reiter Albin 1907-ben született, gyermekkorát a Maros parti Aradon töltötte, ami akkor még Magyarország része volt. A család, kereskedő tanulónak adta, de már korán kitűnt társai közül fürge észjárásával, remek érzékével a nyelvekhez, a zenéhez, sporthoz és a kártyajátékokhoz. Mindenki szerette, mert ő is szeretett mindenkit, óriási orrával és hangjával, rengeteg anekdotával mindig a társaság központja volt. Három hét alatt tanult meg magától zongorázni! Innét kezdve a korabeli mozifilmek slágereit azonnal játszotta a vidéki baráti mulatságokon. Gyakran előfordult, hogy a társaság egyik háztól a másikhoz átvonulván, Albint zongorástól lovas kocsira tette, ahol ő menet közben is játszott, mindenki örömére.
Mindez a 20-as és 30-as évek alföldi Magyarországán történt, a boldog békeidőkben. 1937-ben nősült és költözött egy örkényi kertes házba feleségével, egy sváb menyecskével Jusztikával, akivel több, mint 50 évig élt boldog házasságban.
Én is nagyon szerettem Albin bácsit – mint mindenki más. Mikor 1980-ban végeztem a Műegyetem élelmiszeripari gépész szakán, elérkezettnek látta az időt, hogy nekem ajándékozza a REX receptet! „Talán Te majd újra belefogsz!” – mondta. Nem kaptam az alkalmon Én 10 évig tervező mérnökként, később az egyik amerikai gyorsétterem lánc első igazgatójaként sikeres pályát futottam be. Vezérigazgatóként dolgoztam 5-600 fős angol és amerikai érdekeltségű vállalatok élén. Ma tanácsadással foglalkozom és pár évig félállásban tanítottam élelmiszeripari technikusokat, amit mindig szerettem volna csinálni. Mivel van az iskolában egy konzerv tanüzem is, eszembe jutott – több mint 30 év eltelte után, – Albin bácsi REX ketchup receptje. Gondoltam főzzünk egy kísérleti adagot, aztán kóstoljuk meg, ízlik-e még a 70 éve utoljára főzött ketchup a mai ízlésnek! Megdöbbentett az eredmény! A segédkező diákok és a művezető is élvezettel nyalogatták a keverő kanálon maradt anyagot! Akinek eddig megmutattam, hasonló reakciókat mutatott. Kezdtem azt gondolni, hogy kezdenem kell a REX ketchup-pel valamit... Azóta jó néhány delikát boltban, paleo üzletekben, jobb éttermekben, nagykereskedésekben és web shopokban árulják és hamarosan újra megjelenünk a régi export piacokon is!
Végezetül Albin bátyám emlékiratainak záró sorait szeretném ide másolni:
"Haragosunk egy sincs, soha nem is volt, és biztosra veszem, hogy sokan fognak szeretettel gondolni reánk, ha már nem leszünk többé..."

Reiter Albin


Én biztosan!
Budapest, 2014. október 24.
Dobóczky András, unokaöccs