Reuben-saláta pácolt heringgel
(Czigléczky Tibor séf receptje)
Elkészítés
A Reuben szószhoz a hagymát kevés olajon karamellizáljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a többi összetevőt, majd simára turmixoljuk és kihűtjük. A saláta összetevőit összekeverjük a szósszal, és a tetejére pácolt heringet rakunk.
Hozzávalók:
- 10 dkg pácolt hering
Hozzávalók a Reuben szószhoz:
- 1 fej közepes hagyma
- 0,5 dl magos mustár
- 2 dl házi majonéz
1 dl Rex Ketchup
- 1 ek friss torma
- 1 fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Hozzávalók a salátához:
- 2 ek tölgylevél saláta
- 1 ek rukkola
- 1 ek szárzeller apróra vágva
- 1 ek koktél paradicsom
- 1 ek kígyóuborka
BBQ-oldalas
(Czigléczky Tibor séf receptje)
Elkészítés
Az oldalast lehártyázzuk, bekenjük olajjal, a száraz páccal bedörzsöljük, és egy éjszakát pihentetjük.
A BBQ-szószhoz a hagymát lepirítjuk egy kevés olajon, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, 15 perc után a többi hozzávalót, majd, amikor felforrt, leturmixoljuk és félretesszük.
Az oldalast 120 °C-os sütőben, hagymával, fokhagymával és almaecetes almalével 2 újnyira felöntve, lefóliázva, 2-3 óra alatt lassan puhára sütjük, kivesszük a sütőből, kihűtjük.
A hagymás levet leöntjük róla és egy serpenyőben besűrítjük, leturmixoljuk. Ezt tálaláskor a húsra tesszük majd.
A kihűtött húst bekenjük az összeforralt BBQ szósszal felemeljük a hőfokot 250 °C-ra, grill fokozatra , és 15-30 perc alatt az oldalasra karamellizáljuk. 15 percet pihentetjük, majd felszeleteljük 2 csontonként, és rozmaringos tepsis burgonyával és amerikai káposztasalátával tálaljuk.
Hozzávalók:
- 3 kg sertésoldalas
Hozzávalók a száraz páchoz:
- 2 ek étolaj
- 3 ek barna cukor
- 4 ek pirospaprika
- 1 ek só
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 ek Worcesterszósz
Hozzávalók a sütéshez:
- 3 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2dl almalé
- 1dl almaecet
Hozzávalók a BBQ-szószhoz:
2 dl REX BBQ-szósz
- 2 dl paradicsomszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl almalé
- 1 dl almaecet
- 1 kk barna cukor
- 1,5 dl szójaszósz
- 3 ek melasz
- 1 tk római kömény
- 1 ek reszelt friss gyömbér
- 1 ek Worcester-szósz
Hamburger
ahogy én szeretem
Elkészítés
- A bacon szalonna szeleteket egy serpenyőben kissé (!) pirítsuk meg, de vegyük, ki mielőtt ropogós lenne
- A bacon zsírján pirítsuk meg kissé a karikára vágott 2 fej hagymát
- A darált marhahús keverékből formázzunk 10 db 15 dkg-os hamburger pogácsát és kenjük meg egy kis olíva olajjal
- Helyezzük őket az előhevített grill rácsra és egyik oldalukon süssük 5 percig. Utána fordítsuk meg, helyezzünk rá 1-1 sajt szeletet és süssük még 4 percig. (Ha teljesen át akarod sütni akkor 5p.)
- A zsemlét a végén tedd rá 10-20 mp-ig a grill rácsra, majd tedd bele a frissen kisült hamburgert és sajtot, tegyél a tetejére a dinsztelt hagymából és bőven REX KETCHUP-öt a közepére. Csukd össze.
- Lehetőleg azonnal kezdjetek hozzá a közben frissen sült krumplival, amit szintén érdemes REX KETCHUP-be mártogatni!
Hozzávalók (10 db hamburgerhez),
mert ez társas kaja:
- két szép nagy fej fehér hagyma
- 10 szelet bacon szalonna
- 1,5 kg darált marha bélszín/hátszín keverék (50-50%)
- 10 szelet brie sajt
- 10 normális(!) friss zsemle felvágva, megpirítva
- só és frissen darált bors
- egy kis olívaolaj
REX KETCHUP
Nehézség
Elkészítési idő
Költség
Pizza
Chicago style deep dish
Tészta elkészítése
- 3,5 dl langyos vízben keverjünk el 7gr száraz élesztőt és 1 teáskanál cukrot. Kevergessük 5 percig.
- Adjunk hozzád 1,2 dl olíva olajat, 1 teáskanál sót és 480 gr jó minőségű pizza lisztet. Dolgozzuk össze, de csak addig, míg mindig ragacsos egy kicsit.
- Formáljunk 3-4 kis 25-30 dkg-os labdát és letakarva tegyük 1 órára langyos helyre, majd 1-2 órára a hűtőbe. Néhányszor permetezzük vízzel a tetejét, hogy folyamatosan nedves maradjon!
- Ezután kinyújthatjuk, kb. 3mm vastagság már jó
- Helyezzük pizza sütő serpenyőbe, melyet egy leheletnyi olívaolajjal kikenünk. A 3 középső ujjunkkal nyomkodjuk körbe, hogy pereme képződjön. A peremét kenjük be, vagy fújjuk le olívaolajjal.
Feltétek
- Pizza szószként a legjobb, ha REX KETCHUP-ot használunk és 1-2 jó evőkanállal gondosan megkenjük a pizzát. Néhány friss bazsalikom levelet és oregánót szórhatunk a szószra. A tészta peremét ne kenjük össze!
- Jöhet a vékony olasz, vagy gyulai kolbász (Angliában a 400 PizzaExpress étterem csak ezt használ!), esetleg kevés dinsztelt darált hús és hagyma, haragos zöld erős paprika karikák és egy jó marék gondosan 1x1 cm-es kockákra vágott friss mozzarella (nem Trapista!). 3-4 fekete olíva is jót tesz neki.
- Locsoljunk rá kevés olíva olajat, sózzuk és durva szóró borssal is hintsük meg.
- Soha ne rakjunk rá túl sok feltétet és főleg ne a közepére, mert nyersen marad alatta a tészta. A kevesebb több!
- A gombát, darált húst és a hagymát ne tegyük rá nyersen, kissé dinszteljük meg.
Sütés
Mivel valószínűleg nincs pizza kemencénk – bár gondolkodjunk el rajta – állítsuk a sütőnket maximura (általában 250 C) és csak alsó melegre. Melegítsük elő kb. 5 percig, majd rakjuk be a pizzánkat. Addig süssük, míg a megolvadt mozzarellán aranybarna foltok nem képződnek és a pereme is szépen elkezd barnulni (nem feketedni!). A sütődtől függően 6-12 perc alatt lesz kész, de fontos, hogy 6 perc után figyeld, az üvegen át. Akkor jó, ha az alja is megsül és a szelet megáll a kezedben és megtartja magát. Én még a forró mozzarella sajtra szívesen teszek néhány csepp REX KETCHUP-ot. Pizza vágó körkéssel ajánlom szeletelni.Hozzávalók 3-4 pizzához:
- 7 gr száraz élesztő
- 1 tkl cukor
- 480 gr pizza liszt
- 1 tkl tengeri só
- 1,2 + 0,1 dl olíva olaj
- 3,5 dl langyos víz
- 6 evk REX KETCHUP
- 15 dkg vékonyra vágott gyulai vagy olasz kolbász
- 15 dkg dinsztelt darált hús
- 15 dkg dinsztelt hagyma
- 15 dkg karikára vágott hegyes erős zöldpaprika
- 3 csipetnyi morzsolt oregano
- 5-6 friss bazsalikom levél felaprítva
- só
- durva szóró bors
Nehézség
Elkészítési idő
Költség
Régebben a Pizza Hut, majd a magyarországi PizzaExpress (itthon: San Marzano volt a neve) étteremláncok vezetője voltam, így még mindig őriznem kell receptjeiket, nem adhatom közre.
Azonban még a 80-as évek közepén, egy ösztöndíj kapcsán, Chicagoban éltem egy ideig, ahol szerintem az egyik legjobb pizzát a Chicago style deep dish pizzát csinálják!
A pizza lelke a liszt és a mód, ahogyan a tésztával bánunk. Javaslom, hogy próbáljunk olasz pizza lisztet használni, vagy a már itt-ott nálunk is kapható magyar változatát, ami közel áll a BL80-as liszthez. Lényeg a magas sikér tartalom!
Hot dog
roppanós bécsi virslivel
Elkészítés
- Vágjuk fel az óriás kifli véget egyik hosszanti oldala mentén, enyhén meg is pirítom,
- Majd belerakjuk a frissen kifőtt forró virslit, dinsztelt hagymát és REX KETCHUP-ot. Én így szeretem!
Hozzávalók:
- jó minőségű roppanós bécsi-, vagy frankfurti virsli
- óriáskifli kb 20 cm-es vége
- dinsztelt hagyma karikák
REX KETCHUP
Nehézség
Elkészítési idő
Költség
REX Bruschetta
Elkészítés
- Csöpögtesd az olívaolajt a bagettekre és mindkét oldalukat enyhén pirítsd meg egy serpenyőben.
- Gyorsan sózd és borsozd meg a kenyereket, helyezd rájuk a rukkolát és a tapenade krémet.
- Vágd fel a színes kis paradicsomokat és keverd össze a REX KETCHUP-ból, apróravágott vöröshagymából és balzsamecetből álló krémmel. Addig szolgáljuk fel, míg a bagett meleg!
Hozzávalók:
- 4 szelet francia bagett
- 2 teáskanál olivaolaj
- 20 g rukkola saláta
- 2 evőkanál tapenade krém
- 4 cherry paradicsom, különböző színűek
REX KETCHUP Original vagy HOT
- 1 evőkanál balzsam ecet
- ¼ vöröshagyma
- Só és bors ízlés szerint