Receptek


Reuben-saláta pácolt heringgel

(Czigléczky Tibor séf receptje)

Elkészítés

A Reuben szószhoz a hagymát kevés olajon karamellizáljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a többi összetevőt, majd simára turmixoljuk és kihűtjük. A saláta összetevőit összekeverjük a szósszal, és a tetejére pácolt heringet rakunk.


BBQ-oldalas

(Czigléczky Tibor séf receptje)

Elkészítés

Az oldalast lehártyázzuk, bekenjük olajjal, a száraz páccal bedörzsöljük, és egy éjszakát pihentetjük.

A BBQ-szószhoz a hagymát lepirítjuk egy kevés olajon, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, 15 perc után a többi hozzávalót, majd, amikor felforrt, leturmixoljuk és félretesszük.

Az oldalast 120 °C-os sütőben, hagymával, fokhagymával és almaecetes almalével 2 újnyira felöntve, lefóliázva, 2-3 óra alatt lassan puhára sütjük, kivesszük a sütőből, kihűtjük.

A hagymás levet leöntjük róla és egy serpenyőben besűrítjük, leturmixoljuk. Ezt tálaláskor a húsra tesszük majd.

A kihűtött húst bekenjük az összeforralt BBQ szósszal felemeljük a hőfokot 250 °C-ra, grill fokozatra , és 15-30 perc alatt az oldalasra karamellizáljuk. 15 percet pihentetjük, majd felszeleteljük 2 csontonként, és rozmaringos tepsis burgonyával és amerikai káposztasalátával tálaljuk.


Hamburger

ahogy én szeretem

Elkészítés

  1. A bacon szalonna szeleteket egy serpenyőben kissé (!) pirítsuk meg, de vegyük, ki mielőtt ropogós lenne
  2. A bacon zsírján pirítsuk meg kissé a karikára vágott 2 fej hagymát
  3. A darált marhahús keverékből formázzunk 10 db 15 dkg-os hamburger pogácsát és kenjük meg egy kis olíva olajjal
  4. Helyezzük őket az előhevített grill rácsra és egyik oldalukon süssük 5 percig. Utána fordítsuk meg, helyezzünk rá 1-1 sajt szeletet és süssük még 4 percig. (Ha teljesen át akarod sütni akkor 5p.)
  5. A zsemlét a végén tedd rá 10-20 mp-ig a grill rácsra, majd tedd bele a frissen kisült hamburgert és sajtot, tegyél a tetejére a dinsztelt hagymából és bőven REX KETCHUP-öt a közepére. Csukd össze.
  6. Lehetőleg azonnal kezdjetek hozzá a közben frissen sült krumplival, amit szintén érdemes REX KETCHUP-be mártogatni!

Pizza

Chicago style deep dish

Tészta elkészítése

  1. 3,5 dl langyos vízben keverjünk el 7gr száraz élesztőt és 1 teáskanál cukrot. Kevergessük 5 percig.
  2. Adjunk hozzád 1,2 dl olíva olajat, 1 teáskanál sót és 480 gr jó minőségű pizza lisztet. Dolgozzuk össze, de csak addig, míg mindig ragacsos egy kicsit.
  3. Formáljunk 3-4 kis 25-30 dkg-os labdát és letakarva tegyük 1 órára langyos helyre, majd 1-2 órára a hűtőbe. Néhányszor permetezzük vízzel a tetejét, hogy folyamatosan nedves maradjon!
  4. Ezután kinyújthatjuk, kb. 3mm vastagság már jó
  5. Helyezzük pizza sütő serpenyőbe, melyet egy leheletnyi olívaolajjal kikenünk. A 3 középső ujjunkkal nyomkodjuk körbe, hogy pereme képződjön. A peremét kenjük be, vagy fújjuk le olívaolajjal.

Feltétek

  1. Pizza szószként a legjobb, ha REX KETCHUP-ot használunk és 1-2 jó evőkanállal gondosan megkenjük a pizzát. Néhány friss bazsalikom levelet és oregánót szórhatunk a szószra. A tészta peremét ne kenjük össze!
  2. Jöhet a vékony olasz, vagy gyulai kolbász (Angliában a 400 PizzaExpress étterem csak ezt használ!), esetleg kevés dinsztelt darált hús és hagyma, haragos zöld erős paprika karikák és egy jó marék gondosan 1x1 cm-es kockákra vágott friss mozzarella (nem Trapista!). 3-4 fekete olíva is jót tesz neki.
  3. Locsoljunk rá kevés olíva olajat, sózzuk és durva szóró borssal is hintsük meg.
  4. Soha ne rakjunk rá túl sok feltétet és főleg ne a közepére, mert nyersen marad alatta a tészta. A kevesebb több!
  5. A gombát, darált húst és a hagymát ne tegyük rá nyersen, kissé dinszteljük meg.

Sütés

Mivel valószínűleg nincs pizza kemencénk – bár gondolkodjunk el rajta – állítsuk a sütőnket maximura (általában 250 C) és csak alsó melegre. Melegítsük elő kb. 5 percig, majd rakjuk be a pizzánkat. Addig süssük, míg a megolvadt mozzarellán aranybarna foltok nem képződnek és a pereme is szépen elkezd barnulni (nem feketedni!). A sütődtől függően 6-12 perc alatt lesz kész, de fontos, hogy 6 perc után figyeld, az üvegen át. Akkor jó, ha az alja is megsül és a szelet megáll a kezedben és megtartja magát. Én még a forró mozzarella sajtra szívesen teszek néhány csepp REX KETCHUP-ot. Pizza vágó körkéssel ajánlom szeletelni.

Hot dog

roppanós bécsi virslivel

Elkészítés

  1. Vágjuk fel az óriás kifli véget egyik hosszanti oldala mentén, enyhén meg is pirítom,
  2. Majd belerakjuk a frissen kifőtt forró virslit, dinsztelt hagymát és REX KETCHUP-ot. Én így szeretem!

REX Bruschetta

Elkészítés

  1. Csöpögtesd az olívaolajt a bagettekre és mindkét oldalukat enyhén pirítsd meg egy serpenyőben.
  2. Gyorsan sózd és borsozd meg a kenyereket, helyezd rájuk a rukkolát és a tapenade krémet.
  3. Vágd fel a színes kis paradicsomokat és keverd össze a REX KETCHUP-ból, apróravágott vöröshagymából és balzsamecetből álló krémmel. Addig szolgáljuk fel, míg a bagett meleg!
Tapenade krém recept: Végy 2 csészényi rózsaszín magozott olívabogyót (ne feketét, ne zöldet!), 2-4 gerezd fokhagymát préselj rá, 5-7 bazsalikom levél is kell és egy citrom leve. 3 evőkanál extra szűz olívaolajjal tedd az egészet egy mixerbe és készíts egy sűrű krémet belőle.